HNK Orijent 1919 - Kumičićeva 66, TEL/FAX: 051/403-004, OIB: 80500347365, IBAN: HR2624000081110225408, info@nk-orijent.com
PRIJATELJI KLUBA:
Restoran Na Sušaku, CB Maritime, Tiskara Sušak, Andar d.o.o., Mot-Var, Mar-Com, Caffe bar 64, Eko tim partner, Zadro, Pekara Vojak
Restoran Na Sušaku, CB Maritime, Tiskara Sušak, Andar d.o.o., Mot-Var, Mar-Com, Caffe bar 64, Eko tim partner, Zadro, Pekara Vojak

Kako napraviti uvodno-pripremni dio treninga djece?

Zima je vrijeme bez ligaškog natjecanja za male Orijentaše.


Tzv. "prijelazni period" između prvog i drugog dijela sezone u Hrvatskoj se poistovjećuje s odmorom. Blagdani su isprika za nabacivanje nekoliko kilograma viška za amaterske sportaše, a treneri uglavnom jedva čekaju odmor koji kod većine traje mjesec dana, a kod nekih i duže. U naprednijim zemljama prijelazni period je vrijeme kada sportaši i treneri koji žele više za sebe dodatno ulažu u sebe i rade temelje za uspješnu sezonu. Sportaši posežu za dodatnim treninzima umjesto za odmorom, a treneri višak slobodnog vremena ispunjavaju učenjem kako bi se i oni bolje pripremili za nastavak sezone.

Treneri najmlađih Orijentaša pozvali su u goste kondicijskog trenera Sebastiana Knapića koji je napravio dvosatnu radionicu o uvodno-pripremnom dijelu treninga. Kako zagrijati djecu? Kako ih pripremiti za rad? Kako djelovati na unaprijeđenje sposobnosti djece koja sjede većinu dana? Uobičajena praksa koju provodi barem 9 od 10 trenera je kopiranje zagrijavanja seniora, a to sigurno nije primjereno djeci mlađoj od 10 godina.

Na ova se pitanja nastavila uvodna riječ trener Knapića koji je iznio neka svoja razmišljanja o povezanosti stanja djece i današnjih životnih navika. Djeca u produženom boravku u školi prosjede vrijeme od 8 do 16 sati. Mnogi nastavljaju sjediti i kod kuće. Trening nogometa nije dovoljan u vrijeme kada su rijetka djeca u slobodno vrijeme na ulici gdje se bave različitim sportovima, smišljaju razne aktivnosti i sama provode višestrani trening.
Nekada je bilo normalno trenirati nogomet, a u slobodno vrijeme zaigrati tenis, košarku, improvizirati bejzbol ili neku manje poznati sport. Sve je to bio dio svakodnevice. Danas je svakodnevica sjedenje i tipkanje. Djeca nisu mobilna (mobilnost je sposobnost izvođenja željenog pokreta) niti stabilna (stabilnost je sposobnost spječavanja neželjenog pokreta). Naš zadatak je treningom utjecati na višestrane i bazične sposobnosti, osposobiti djecu za dugotrajno i sigurno bavljenje sportom. Jer nedostatak mobilnosti i stabilnosti dugoročno dovodi do bolnih stanja i ozljeda, što bi sigurno htjeli izbjeći.

Prošli smo pet različitih tipova zagrijavanja u kojima su dominantno bili zastupljeni:

  • brzina
  • jakost
  • koordinacija
  • idržljivost
  • nogometna tehnika

Uz demonstraciju svake vježbe, trener Knapić nas je upoznao s raznim tipovima puzanja, provlačenja, kotrljanja, izdržaja, rotacija, poskoka, trčanja itd. Naučili smo kako pomoću ovih elemenata pripremiti tijelo na napore u glavnom dijelu treninga i korektivno djelovati na probleme koji se pojavljuju kod većine najmlađih sportaša.

Ovom prilikom želimo zahvaliti osnivaču udruge Sprint, kondicijskom treneru Sebastianu Knapiću, na izdvojenom vremenu i znanju koje je podijelio s nama.

Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember MeStranice izradio: Mar-Com, Rijeka