HNK Orijent 1919 - Kumičićeva 66, TEL/FAX: 051/403-004, OIB: 80500347365, IBAN: HR2624000081110225408, info@nk-orijent.com
PRIJATELJI KLUBA:
Restoran Na Sušaku, CB Maritime, Tiskara Sušak, Andar d.o.o., Mot-Var, Mar-Com, Caffe bar 64, Eko tim partner, Zadro, Pekara Vojak
Restoran Na Sušaku, CB Maritime, Tiskara Sušak, Andar d.o.o., Mot-Var, Mar-Com, Caffe bar 64, Eko tim partner, Zadro, Pekara Vojak

Stadion Krimeja

HNK Orijent 1919 nastupa na stadionu Krimeja, koji se nalazi u riječkom predjelu Sušak. Pekar Ivan Maračić prvi se 1920 g. zainteresirao za teren na kojemu se danas igra. Prije toga nogometaši Orijenta igrali su na gimnazijskom trgu na Sušaku, Kantridi, u Martinšćici i neko vrijeme preko puta sadašnjeg igrališta na Krimeji. Vlasnik zemljišta na Krimeji bio je g. Blečić, a na njemu je bila zasađena loza i djelomično uređeni vrtovi. Sedamdeset i četiri akcionara (dioničara), na čelu s predsjednikom Rikardom Lukežom, otkupilo je akcije po 4.000 lira, u ukupnoj vrijednosti od 296.000 lira i počelo uređenje igrališta. Prvi kupci akcija bili su obrtnici Ivan Godina, Nino Maračić, Rikardo Lukež i Marijan Matešić, a kasnije su još akcija otkupili vinarski trgovac Viktor Hreljanović i Orijent.

 

Dobrovoljnim radom članova i prijatelja kluba donesen je i razgrtan materijal, a svakodnevno su na igralištu radila najmanje četiri čovjeka. Otvaranje igrališta obavljeno je 20. svibnja 1923. godine uz gostovanje Hrvatskog akademskog športskog kluba (HAŠK) tadašnjeg prvaka Kraljevine Jugoslavije, a početni udarac izveo je predstavnik općine Katunarić. Orijent je izgubio minimalnim rezultatom 0:1. Istog mjeseca zabilježeno je i prvo gostovanje Hajduka na Krimeji, a rezultat utakmice je bio 2:3.

Na desetu godišnjicu Orijenta 1929. godine održana je lakoatletska priredba i susret slavljenika s karlovačkom Olimpijom (0:1). Drugo gostovanje Hajduka uslijedilo je 1930. godine (0:8), a u siječnju 1934. godine Orijent ja na Krimeji svladao višestrukog prvaka Jugoslavije Concordiju 1:0.

"Primorske novine" od 6. kolovoza 1935. godine donose apel Gradskom poglavarstvu: "Gospodo na Magistratu, ako boga znate, sjetite se konačno, da ste još lanjske godine razrovali igralište s namjerom da ga dovedete u red." Općina je preuzela renovirati teren i sa zakašnjenjem zasadila travu i izgradila betonske tribine. Sušak je neko vrijeme bio bez igrališta, a igralo se u Žurkovu.

Tijekom Drugog svjetskog rata igralište na Krimeji je bilo uništeno, a proces obnavljanja stadiona i kluba zbog razumljivih razloga odvijao se usporenim tempom.

Danas Krimeja ima travnati teren, mali teren sa umjetnom travom iza južnog gola, uređene klupske prostorije i teretanu, a kapacitet stadiona je 3000 mjesta.


Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember MeStranice izradio: Mar-Com, Rijeka